Știi că vrei să faci ceva în plus față de jobul tău 9–5. Simți că ai mai mult de oferit. Poate ai o idee. Sau mai multe. Dar te întrebi în continuare:
„Când să fac timp pentru asta?”
Te înțeleg perfect. Și nu o să încep cu sfaturi de tipul „dă-ți demisia și urmează-ți visul”.
Pentru că știi și tu că nu e realist. Nici sustenabil.
Ce poți face în schimb este să începi fără să renunți la stabilitate. Să începi în ritmul tău. Să-ți testezi ideea fără presiune.
Mulți dintre noi ne gândim că cel mai simplu ar fi să ne dăm demisia și să ne concentrăm
pe proiectul pe care dorim să îl pornim. Doar că nu este cea mai bună strategie. Este o
strategie riscantă, care ne scoate în totalitate din zona de confort și din siguranța pe care
o simțim. O altă cale pe care putem să o urmăm este să pornim o idee, fără
să ne dăm demisia din jobul full-time.
În această situație există două provocări: să ne facem timp și să ne
asigurăm că ceea ce facem extra nu intră în conflict cu politica companiei. Dar, în cazul
în care nu există nici un conflict de interese, cel mai probabil acesta este modul cel mai
bun de a porni la drum.
De ce merită să începi chiar și cu 45 de minute pe zi?
-
Eventualul eșec îți va aduce beneficii în cariera ta
Când ai o siguranță financiară pe care ți-o dă jobul full-time, vei putea să te bucuri de călătoria antreprenorială sau soloprenorială, de lucrurile pe care le înveți, pentru că sigur vei învăța o grămadă de lucruri noi. Păstrând motivația de a merge mai departe pe această cale și fără o presiune financiară imediată, vei putea să rămâi creativ, să generezi idei și să le pui în aplicare.
Vei învăța lucruri din tot felul de zone la care poate nici nu te-ai gândit: vânzări, marketing, social media. Asta pentru că va fi nevoie să promovezi produsul sau serviciul tău. Și nu doar atât: vei învăța multe lucruri despre tine. Vei descoperi că poți. Chiar și când simți că nu ai timp. Și chiar dacă, să presupunem, că vei eșua cu ideea ta lucrurile pe care le înveți sunt extraordinare. Eșecul nu înseamnă, în cazul acesta că trebuie să cauți chirie mai ieftină. Înseamnă că înveți și ajustezi.
-
Ai timp să validezi ideea de afaceri
Știi care este cel mai important lucru în momentul în care ai o idee de produs sau de serviciu? Să aibă 3 caracteristici:
- să fie o nevoie reală pe piață, adică să existe clienți pentru el
- să fie o idee de business viabilă adică să fie cerută pe piață ceva timp de acum încolo
- să fie un produs sau un serviciu care să fie fezabil din punct de vedere al implementării, adică să nu implice un cost foarte mare.
Procesul de găsire a unei idei care să corespundă acestor criterii poate dura destul timp.
Iar dacă nu ai o sursă de venit stabilă, tot acest proces se poate transforma într-un mare
stres. Când ai un venit constant, ai răgazul și siguranța de a-ți verifica ideea.
-
Nu o să accepți orice client de pe piață
Când nu ai o sursă de venit stabilă, vei accepta orice client de pe piață, chiar dacă acel client nu corespunde tipului de oameni cu care ai vrea să colaborezi. Pentru că va conta în primul rând să obții bani ca să te poți întreține.
Dar când ai deja un job full time, ai libertatea de a spune NU. Ai libertatea de a lucra cu clienți care ți se potrivesc, care te inspiră și te respectă.
-
Înveți lucruri pe care le vei putea folosi și la jobul full time
De-a lungul acestei călătorii, ai ocazia să înveți multe lucruri. Cum spuneam și mai sus, înveți lucruri din diverse zone: marketing, sales, comunicare, lucruri tehnice din zona în care dezvolți produsul sau serviciul. Îți pot fi utile și la jobul tău curent, pentru că îți poți oferi ajutorul în cazul în care va fi nevoie de aceste skill-uri. Astfel, câștigi încredere și apreciere.
-
Te bucuri de viața ta profesională când ai aceste două lumi
Un proiect personal îți condimentează viața profesionale. De ce să nu recunoaștem că jobul nostru poate deveni plictisitor. De multe ori ne învârtim într-o zonă limitată, cu sarcini repetitive.
Rutina poate deveni tare obositoare. Însă proiectul personal poate sparge această rutină. E adevărat că e posibil să ai întârzieri în livrare sau să observi că un client nu mai dorește să continue colaborarea cu tine, doar că aceste lucruri nu vor mai avea impactul pe care l-ar avea atunci când proiectul personal ar fi singura sursă de venit.
Din contră, vei putea să te bucuri de călătorie, să înveți despre tine și despre cum reacționezi în fața acestor obstacole.
Combinația full time job și proiect personal te învață mai multe și mai repede, în același timp păstrând o siguranță financiară. În felul acesta creezi o carieră unică și interesantă.
Cum am început eu?
Îmi doream de mult timp să încep un proiect personal, dar tot timpul găseam scuza timpului. Varianta să îmi dau demisia nu o luasem în calcul.
La un moment dat, mi-am zis. „Hai să văd ce pot face cu 45 de minute pe zi? ”
Așa am început buticul meu de coaching. Nu e un ditamai business-ul, dar îmi aduce energie, sens și libertate de creație.
Și am învățat enorm – despre antreprenoriat, dar și despre mine.
O oră zilnic te poate duce și pe tine cu un pas mai departe. E mult mai bine decât să nu faci nimic și rămâi doar cu ideea în minte.
Dacă simți că ai nevoie de ghidare, pot fi alături de tine. Design Thinking este exact pentru a testa și a prototipa o idee. Iar eu te pot însoți în acest proiect cu expertiza mea în coaching și în Design Thinking.
The Odyvu Podcast
Fiecare episod din The Odyvu Podcast îți aduce informații valoroase despre cum poți să desenezi o carieră aliniată cu valorile și credințele tale, atât prin informații teoretice, cât și prin exemple personale. Prin exercițiile și instrumentele prezentate, vei fi invitat la auto reflecție și la a face schimbări care să îți transforme cariera în siguranță.
Abonează-te la newsletter
Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.