Te-ai gândit vreodată de câte ori spui „sunt bine” – doar ca să treci peste încă o zi?
Deschizi laptopul la 9, începi un call. Apoi altul. La prânz îți dai seama că nu ai avut timp să respiri. Iar seara… nici nu știi ce ai făcut exact azi. Așa că te apuci de task-uri în așteptare.
Care este primul răspuns la întrebarea „Ce faci?” la birou? Fie „Bine”, fie începi să înșiri task-urile la care ai lucrat în ultima vreme. Acestea răspunsuri sunt de suprafață, dar undeva mai profund nu ești pe deplin mulțumit.
Crezi că starea de nemulțumire nu este vizibilă, pentru că nu îți afectează direct salariul. Dar îți afectează starea de bine, încrederea în tine și, mai ales, capacitatea de a construi mai departe drumul tău profesional. Pentru că starea de „Bine” doar la suprafață te face să lași lucrurile să se desfășoare de la o zi la alta, fără să ai perspectiva viitorului.
Costul emoțional nu se vede imediat, se vede în timp. Iată 5 dintre ele.
1. Vinovăția zilnică de a nu face „suficient”
De câte ori nu te-ai întrebat la sfârșitul unei zile „dar eu ce am făcut azi?”. Pare că ești mereu „ocupat”, doar că în interior simți doar că bifezi niște lucruri de pe lista zilnică.
Tu mai ai o listă de lucruri interesante pe care le tot amâni.
Apare vina „surdă” că nu îți folosești adevăratul potențial, că ai putea mai mult și că nu faci mai mult. Iar această vină îți fură din energie, te macină în interior lent și constant.
Lucrurile interesante de pe lista ta nu sunt urgente și nu ai motivația necesară de a le începe. Doar că pentru că le amâni crește constant vina că nu ești în stare să le faci.
2. Frustrarea că „nu știi ce vrei”
Ți se pare că toți din jurul tău au un plan, că sunt rachete. Lucrează cu spor, au idei, creează, contribuie, lansează. Tu ești în stand-by.
Dar nu pentru că nu ești capabil – pentru că ai realizat o grămadă de lucruri până acum. Ci pentru că ești copleșit de prea multe direcții.
Când ești copleșit îți pierzi și motivația. Automat apare frustrarea că nu știi ce vrei.
3. Invidia față de ceilalți (și rușinea că o simți)
Te învinuiești că simți invidia față de ceilalți. Ești cu ochii pe ei și apare o voce interioară care îți șoptește: „Uite-o pe X. A făcut pasul. A cerut mărirea. Pare că tot timpul se pricepe la orice. Eu de ce nu pot?”
Doar că apare imediat o altă voce: „De ce simt asta? Chiar ar trebui să fiu recunoscător pentru tot ceea ce am.”
Când apare invidia nu înseamnă automat ceva rău, ci este un sen că te-ai săturat să nu acționezi.
4. Apatie care seamănă cu burnout-ul, dar este altceva
Zi după zi te simți epuizat. Nu fizic, ci mental. Nu mai ai chef de nimic după orele de lucru, nimic nu mai pare să te entuziasmeze.
Asta pentru că din nou 8 ore ai făcut aceleași task-uri repetitive, care nu îți aduc niciun interes și nicio bucurie.
E o lipsă de sens. E un gol care apare când viața profesională nu mai are miză pentru tine. Când știi că nu ești pe direcția potrivită, dar nici nu știi încotro să o apuci.
5. Întrebarea care te macină zilnic: „La ce bun?”
E o întrebare care apare din când în când în mintea ta. O simți, dar poate nu o spui cu voce tare.
Când te gândești la lucrurile acelea interesante pe care le-ai putea face, ajungi inevitabil să te întrebi: „ce rost are? De ce să mai încerc ceva nou? Pentru cine? Ce se schimbă?”
Dar acestea sunt cele mai periculoase întrebări. Pentru că nu ai răspuns la ele. Și în plus, poți face atât de multe lucruri. Doar că aceste întrebări îți fură energia doar pentru că există.
Dacă simți aceste costuri ascunse ale lipsei de motivație, nu este totul pierdut.
Nu e nevoie să aplici o soluție radicală. Nu e nevoie să îți dai demisia sau să știi cu precizie ceea ce vrei.
Dar ai nevoie de un mic pas real:
- Să vorbești cu cineva obiectiv
- Să faci mici experimente. Să testezi o idee, un interes, o dorință veche.
- Să-ți recapeți încet încet încrederea în tine prin acțiune, nu doar prin gândire excesivă.
De aceea îmi place Design Thinking în coching, pentru că te duce din punctul A în punctul B prin experimente mici, prin testare, ajustare și învățare.
The Odyvu Podcast
Fiecare episod din The Odyvu Podcast îți aduce informații valoroase despre cum poți să desenezi o carieră aliniată cu valorile și credințele tale, atât prin informații teoretice, cât și prin exemple personale. Prin exercițiile și instrumentele prezentate, vei fi invitat la auto reflecție și la a face schimbări care să îți transforme cariera în siguranță.
Abonează-te la newsletter
Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.