Skip to main content

Studiul Gallup din 2024 arată că în Europa implicarea angajaților este, în medie, de doar 23%, și totuși România e fruntașă la cât de motivați se simt angajații, cu 36%, pe ultimul loc fiind Franța cu doar 7%.

Dar totuși care sunt cauzele care îi fac pe angajați să nu simtă implicare și motivație față de munca lor?

Lipsa de sens.

Pentru mulți angajați, valorile companiei nu sunt aliniate cu valorile personale, și nici cu obiectivele lor pe termen lung. Pentru alții, munca repetitivă, rutina, faptul că nu au obiective clare, faptul că mediul de lucru se schimbă constant sunt motive care le arată că munca lor este lipsită de valoare.

Managementul.

Când managementul este prost, când managerul nu este cu adevărat lider, angajații ajung să se simtă nevalidați, neapreciați, neauziți pentru că munca lor nu este apreciată și răsplătită.

Perspectivă de creștere 0.

Cel mai adesea este vorba de faptul că angajatul se simte blocat într-un anumit rol, de unde nu mai vede posibilități de creștere și dezvoltare. Iar când această situație vine la pachet și cu un manager care nu este capabil să fie cu adevărat un mentor, cu atât mai acută lipsa de motivație.

Cultura organizațională toxică.

Comunicarea proastă, lipsa de colaborare, competiția nesănătoasă pot crea un mediu ostil de lucru.

Suprasolicitare și epuizare.

Așteptările nerealiste pot duce la stres și epuizare. Lipsa de echilibru între viața personală și viața profesională poate duce la această lipsă de motivație. Iar dacă, managerul încurajează, indirect, oamenii care lucrează peste program constant cu atât mai mult crește lipsa de motivație.

Lipsa de autonomia  

Micromanagementul, lipsa de control asupra propriilor sarcini duc la scăderea creativității. Creativitatea este un factor important al motivației. Iar lipsa de libertate de a lua decizii și de a rezolva problemele în stilul personal pot duce de asemenea la scăderea motivației.

Compensațiile

Lipsa de recunoaștere, fie salarială, fie non-salarială, duce automat la lipsa de motivație.

Tu în care procent te regăsești?

Mini-seria
Mini-seria

Abonează-te la newsletter

Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.


    Lasă un comentariu