“Nu am timp, nu am timp sa fac asta, nu am timp sa fac cealaltă.” Ai si tu problema lipsei timpului? Te auzi spunând des: „ nu am timp”.
Lipsa de timp este sentimentul cronic de a avea impresia de multe lucruri de făcut și timp insuficient. Ți se poate întâmpla o data, de două ori, dar dacă trăiești acest sentiment zilnic atunci lipsa de timp se cronicizează.
De-a lungul vremurilor, accentul cel mai mare s-a pus asupra bunăstării materiale și mai puțin asupra ideii de a avea timp, mai ales pentru că supraviețuirea depindea și depinde, în continuare, în primul rând de resursele materiale. Degeaba am timp, dacă nu am bani să îmi pot asigura supraviețuirea. Iar acest mod de a gândi s-a imprimat puternic în conștiința colectivă. Creșterea bunăstării materiale nu a însemnat automat o abundență a timpului pe care simțim că îl avem. Din contră, lipsa timpului în munca de zi cu zi este deseori asociată cu semne ale productivității, succesului și statutului.
Ritmul zilnic foarte rapid de a rezolva cât mai multe lucruri în aceleași 24 de ore nu face decât să sporească sentimentul de lipsă a timpului.
Când lipsa timpului se cronicizează generează efecte negative asupra stării de bine, a sănătății mentale, a performanței la locul de muncă, a creativității, asupra calității relațiilor.
Ce ne-a adus aici, în punctul de a simți lipsa timpului ca pe o povară, ca pe un factor de stres permanent?
Societatea a evoluat și o dată cu ea provocările zilnice cu care ne confruntăm.
Internetul, accesul aparent la un număr infinit de experiențe și oportunitatea de a trăi o multitudine de vieți într-una singură sunt factori care influențează sentimentul de lipsă de timp. Când oamenii nu iau parte la toate aceste experiențe și oportunități, ajung să simtă că nu au timp să le facă pe toate.
De câte ori nu ai simțit lipsa de timp? Mai ales că la un click distanță vezi oameni care își construiesc cariere, au și bani, au o grămadă de vacanțe, au timp să iasă cu prietenii. Iar tu nu ai timp și simți că ratezi șanse și oportunități. Deci automat te simți exclus și simți acut lipsa timpului.
Nici provocările din câmpul muncii nu ne ajută să ne simțim mai confortabil. În prezent, oamenii schimbă in medie 10-11 locuri de muncă de-a lungul vieții, fac schimbări în carieră mult mai des. Viteza vieții crește automat senzația de lipsă de timp.
Un alt factor care poate crește sentimentul lipsei de timp este că mulți oameni tind să subestimeze timpul lor și să prefere banii în locul timpului. De exemplu, câți dintre noi își pun problema cât timp fac până la birou când aleg un loc de muncă? De multe ori banii câștigați contează mai mult decât timpul petrecut zilnic pe activități mici, dar care, adunate, pot crește sentimentul de lipsă de timp.
În ultima vreme, pentru că oamenii au înțeles că a avea timp are un efect pozitiv asupra stării de bine, a sănătății mentale, a relațiilor, s-a pornit ideea că poți munci puțin și câștiga mult.
Eu, personal, nu am descoperit rețeta minune încă și nici nu am o părere despre acest lucru. Ce pot spune este că am în continuare un job 9-5, că lucrez extra la proiectele mele de suflet, că prioritizez lucrurile importante pentru mine, că prioritizez oamenii importanți pentru mine. Și, uneori, spun „nu am timp”.
Însă, mi-am dat seama că înțelegerea factorilor care contribuie la lipsa timpului ne poate ajuta să dăm mai multă atenție felului în care distribuim timpul către sănătate, familie, comunitate, muncă și de a pune limite clare ca să ne fie mai bine.
Pentru că atunci când avem timp sau ne facem timp, creștem rezistența la stres, acumulăm resurse mentale pentru a lua decizii potrivite pentru noi.
Cum ne afectează concret lipsa timpului?
Lipsa timpului afectează sănătatea fizică. Când avem puțin timp la dispoziție, luăm decizii mai puțin bune, să nu zic proaste, în ceea ce privește sănătatea. Sărim peste mersul la sală, preferăm fast food-ul, dormim mai prost și mai puțin.
Lipsa timpului afectează sănătatea mentală. Simțim în permanență că nu ne ajunge timpul să facem tot ceea ce ne-am propus. De aici, stres, presiune, supraefort mental.
Lipsa timpului afectează relațiile. Timpul în plus petrecut la birou nu o să producă o stare de bine familiei de acasă. De aici, mai e un pas până la discuții și reproșuri.
Lipsa timpului afectează performanța la locul de muncă. Stresul și oboseala care se acumulează treptat afectează concentrarea și reduc resursele mentale care ne ajută să luam decizii bune.
Dar ce să faci în situația în care simți acut lipsa de timp mai ales din cauza carierei?
În primul rând să evaluezi zilnic spre ce îți îndrepți timpul și energia în jobul tău. Dacă tu zilnic vei fi frustrat, stresat și epuizat, sigur nu vei mai avea chef să faci nimic din celelalte lucruri care îți fac plăcere după o zi de lucru. Iar a două zi, te vei trezi din nou cu sentimentul că iar nu ai avut timp de nimic și iar e nevoie să muncești.
De aceea, un lucru important e să înțelegi ce activități de la birou ți-au consumat timpul și energia și ce activități te-au încărcat cu energie. Vei descoperi tipare de comportament și obiceiuri, unele pozitive, altele negative. Vei descoperi acele oportunități de îmbunătățire, astfel încât să iei decizii informate de a îți optimiza timpul.
Pentru că atunci când le vei echilibra și nu vei mai termina fiecare zi de lucru epuizat, frustrat și stresat, vei avea și chef și energie să dedici timp celorlalte arii din viața ta.
The Odyvu Podcast
Fiecare episod din The Odyvu Podcast îți aduce informații valoroase despre cum poți să desenezi o carieră aliniată cu valorile și credințele tale, atât prin informații teoretice, cât și prin exemple personale. Prin exercițiile și instrumentele prezentate, vei fi invitat la auto reflecție și la a face schimbări care să îți transforme cariera în siguranță.
Abonează-te la newsletter
Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.