Te-ai luptat vreodată cu o unealtă de bucătărie atât de mult încât până la urmă ai acceptat disconfortul creat de aceasta? Așa s-a întâmplat cu milioane de oameni – până cănd cineva, care a pus în practică principii din Design Thinking, s-a gândit să redeseneze un instrument simplu ca peeler-ul de legume.
Anul trecut am fost pe scenă de la IIBA. Prima oară când am urcat pe o scenă să vorbesc în fața a câteva sute de oameni pentru a face o prezentare. Printre altele am vorbit despre un peeler de legume și despre cum a evoluat el de-a lungul timpului și insistând asupra modului în care Design Thinking-ul ne poate ajuta atunci când vrem să transformăm o idee într-un produs sau serviciu.
Despre Peeler-ul de legume
În anii ’90, dl Faber se afla alături de soția lui în bucătărie. Probabil că citea ziarul în timp ce soția lui curața cartofi.
Totuși pare ca nu era cu totul absorbit de cititul ziarului și a putut observa durerea de pe chipul soției în timp ce aceasta curăța cartofi.
Nu a rămas insensibil la situația soției lui și a înțeles ca durerea era provocată de problema de sănătate pe care aceasta o avea. Soția suferea de artrită și avea dureri foarte mari pentru că nu putea prinde foarte bine mânerul peeler-ului de legume.
Așa că Sam Farber a analizat cum anume poate să îmbunătățească acest produs astfel încât să îi fie mai ușor și soției lui să îl utilizeze. Ideea lui a fost să regândească design-ul mânerului astfel încât acesta să fie făcut din cauciuc și să se muleze perfect în palmă.
Invenția lui a fost considerată de Fortune ca făcând parte dintre cele 100 cele mai bune design-uri din timpurile moderne.
Care este legătura cu Design Thinking
Design Thinking este o metodă prin care poți rezolva în mod creativ problemele utilizatorilor iterând acțiuni și soluții adresate acestora.
Doar că principalul nostru scop atunci cănd dezvoltăm produse sau servicii sau funcționalităti pentru produsele sau serviciile deja existente este să ne asigurăm că se află la interesecția a trei mari zone:
✅ Real: Că este dorit de utilizatori, adică există o nevoie reală pentru acest produs, serviciu sau funcționalitate.
✅ Worth: Că este viabil, adică se merită să fie dezvoltat din punct de vedere business.
✅ Win: Că este fezabil din punct de vedere tehnic.
Cum spuneam, un aspect important este să fie dorit de utilizatori, adică să existe o nevoie reală a acestora. Iar un aspect foarte important atunci când ne dorim să descoperim soluții optime și reale este să ne uităm la nevoile clienților noștri.
Unele dintre aceste nevoi pot fi identificate ușor chiar de ei. Acestea se numesc nevoi principale și secundare.
Cele care fac cu adevărat diferența sunt nevoile latente. Ele sunt nevoi ascunse de care utilizatorii nu sunt conștienți, pentru ca ele nu sunt exprimate in mod concret și sunt greu de identificat doar prin discuții cu utilizatorii. Ele sunt înțelese prin observarea utilizatorului.
Nevoile latente sunt acele nevoi pe care utilizatorii nu știu că nu le știu. La fel ca soția lui Sam Farber. Se obișnuise atât de mult cu starea ei de sănătate, încât nu s-ar fi gândit să ceară ea o schimbare pentru peeler-ul de legume.
Sam Farber nu doar că a observat o problemă evidentă (durerea soției), ci a identificat și o nevoie ascunsă, care nu fusese exprimată direct, dar care putea îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi a soției sale. Acesta este un exemplu clar despre cum Design Thinking pune accent pe observarea atentă a utilizatorilor pentru a înțelege nevoile latente, o abordare care poate fi aplicată nu doar în design-ul produselor, ci și în coaching.
Cum? Vezi mai departe.
Care este legătura dintre peeler-ul de legume, Design Thinking și Coaching?
Multă lume se întreabă la ce bun coaching-ul. Iar eu aș spune că este bun exact pentru aceste nevoi latente, pe care fiecare dintre noi le are undeva ascunse, ca orice utilizator de produse sau servicii.
Coaching-ul, asemănător cu procesul de Design Thinking, ajută la identificarea și clarificarea nevoilor latente. Acestea sunt greu de identificat prin auto-analiză. Pe cele principale și pe cele secundare este mai ușor să le descoperim. Ne dăm seama singuri că nu ne mai place actualul loc de muncă sau că ne dorim să facem o schimbare în carieră. Acestea sunt evidente. Doar că nevoile latente pot fi mai greu de identificat.
Într-un proces de coaching, îți setezi un obiectiv și ai alaturi de tine un coach. Prin întrebări ghidate și introspecție, un coach te poate ajuta în procesul de descoperire a acelor dorințe sau blocaje de care nu ești conștient.
Efectul? Poți face descoperiri care să conducă la schimbări semnificative în viață și carieră.
Cum ar fi ca blocajul pe care îl simți acum în cariera ta să nu fie chiar ceea ce gândești? Cum ar fi ca, la fel ca și în cazul unui peeler de legume, lupta ta interioară să aibă o soluție mai simplă – una pe care coaching-ul o poate dezvălui?
Iar dacă ai ajuns aici cu cititul și te tentează să descoperi nevoile latente prin aplicarea Design Thinking-ului într-un proces de coaching transformațional, te aștept în programul : “Schimbă direcția”.
The Odyvu Podcast
Fiecare episod din The Odyvu Podcast îți aduce informații valoroase despre cum poți să desenezi o carieră aliniată cu valorile și credințele tale, atât prin informații teoretice, cât și prin exemple personale. Prin exercițiile și instrumentele prezentate, vei fi invitat la auto reflecție și la a face schimbări care să îți transforme cariera în siguranță.
Abonează-te la newsletter
Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.