Pare greu de crezut la prima vedere, dar lipsa de motivație și lipsa de energie sunt într-o relație de interdependență, de multe ori una nu poate rezista fără cealaltă.
Asta pentru că lipsa de energie duce la lipsa de motivație, iar lipsa de motivație duce la lipsă de energie.
Când corpul și mintea sunt suprasolicitate, prioritizează supraviețuirea în locul task-urilor dificile și care implică efort. Dar oare cum se simte lipsa de energie în corp?
Lipsa de concentrare, o ceață pe creier = citești un email de 3 ori, dar nu încă nu îți dai seama ce scrie în el. Îți este greu să iei decizii, chiar și pe cele simple.
Oboseală persistentă. Nu contează cât de mult te odihnești. Te trezești fără energie chiar și după o noapte de somn, ai nevoie de cafea și zahăr ca să depășești cu bine ziua.
Stare de slăbiciune . Să urci câteva scări este ca și când ai urca un munte. Brațele și picioarele tale se simt ca și când cântăresc de două ori mai mult.
Ești iritabil, irascibil fără un motiv concret. Te copleșesc si cele mai mici probleme sau cerințe. O simplă cerință de la un coleg de serviciu poate părea un efort prea mare.
Nu mai ești entuziasmat. Nici măcar lucrurile care altădată îți făceau plăcere nu te mai entuziasmează. Simți cum corpul tău se mișcă în reluare.
Astfel, din cauza lipsei de energie amâni sau nu mai faci deloc lucruri importante pentru tine. Și astfel devii si mai frustrat, și mai anxios și mult mai puțin motivat de a începe măcar. Deci, lipsa de energie duce la lipsa de motivație.
Dar cum poate duce lipsa de motivație la lipsa de energie? Cum se simte lipsa de motivație în corp?
Anxietate și o stare permanentă de neliniște și agitație. Adesea provoacă un blocaj. Ai vrea să începi ceva, dar nu știi ce. Și chiar dacă știi ce, ți se pare neimportant și neinteresant. Așa ca rămâi în continuare să te uiți la televizor sau să sctolezi pe telefon.
Nu îți mai vine să țopăi de fericire. Te miști în reluare și ai o stare permanentă de plictis. Când lucrezi la ceva o faci ca și când ești obligat, ca și când cari niște pietre de moară. Nu mai vezi sensul muncii tale.
Creierul nu mai eliberează dopamină, neurotransmitatorul care hrănește motivația.
Astfel, lipsa de motivație duce la lipsă de interes și entuziasm față de ceea ce se întâmplă la locul tău de muncă. Și lipsa de entuziasm se vede în ritmul în care termini ce ai de făcut și, la final, se vede în evaluările de sfârșit de an. Iar energia ta scade, pentru ca nu te mai simți apreciat și validat.
Când energia și motivația sunt la un nivel minim te simți ca într-un cerc vicios din care nu poți să ieși, o buclă infinită. Pare că una îi dă putere celeilalte și invers, la infinit. Și nu mai vezi luminița de la capătul tunelului.
🔄 Energie joasă → Luptă interioară pentru a acționa → Amânare → Și mai multă amânare → Frustrare → Energie și mai joasă → Burnout
🔄 Lipsă de motivație → Orice acțiune pare fără sens → Evitare crescută → Progres puțin → Vinovăție și stres → Motivație și mai scăzută
De aceea, când simți că te afli în această buclă infinită, este important să fii atent la amândouă simultan și să începi cu cel mai mic pas care ar putea aprinde scânteia.
Fie că răspunzi la un e-mail, fie că îți reorganizezi spațiul de lucru sau îți setezi un cronometru de 5 minute pentru a lucra la un proiect.
Pentru a te asigura că acest cel mai mic pas crește atât energia, cât și motivația, încearcă să alegi ceva care oferă o satisfacție imediată (de exemplu, curățarea biroului, luarea unei decizii simple). Realizarea unei sarcini minore poate fi acea scânteie care să-I dea semnal creierului tău că progresul este posibil.
Această acțiune, deși mică, va crește nivelul de dopamină, oferind atât energie, cât și impuls de a merge mai departe.
Dacă dorești să explorezi mai departe cum aume poți să crești nivelul de motivație si energie în carieră, te aștept să-mi scrii la hello@ralucaraduta.com
⏳ Dacă te gândești „vreau timp și pentru mine”, dar nu ai timp acum să intri într-un proces mai lung de transformare, cum ar fi să ai 90 de minute doar pentru tine?
📍Te conectezi pe Zoom de oriunde vrei tu. Totuși să fie liniște.
Și te însoțesc într-o scurtă incursiune pentru a afla unde te afli și cum ai ajuns în acest punct în cariera ta. Un fel de auditare a drumului tău profesional. Uite aici link catre Career Laser.
La sfârșit pleci nu numai cu cel puțin un pas concret prin care să-ți transformi cariera, ci și cu o frunte descrețită și cu multă încredere.
The Odyvu Podcast
Fiecare episod din The Odyvu Podcast îți aduce informații valoroase despre cum poți să desenezi o carieră aliniată cu valorile și credințele tale, atât prin informații teoretice, cât și prin exemple personale. Prin exercițiile și instrumentele prezentate, vei fi invitat la auto reflecție și la a face schimbări care să îți transforme cariera în siguranță.
Abonează-te la newsletter
Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.