Skip to main content

Sentimentul de blocaj în carieră este foarte frustrant și îți consumă multă energie și resurse, pentru că ai o mie de gânduri și deși, aparent, ai numeroase variante, nu găsești acea variantă care să te mulțumească și să te ducă un pas mai departe.

De aceea cred că un pas esențial este să înțelegi ce anume te-a adus în situația de a fi blocat în carieră.  O parte importantă din procesul de design thinking aplicat în carieră este să accepți locul în care te afli, exact așa cum arată el acum, bun sau mai puțin bun, frustrant sau mai puțin frustrant. Acceptarea nu înseamnă să bagi sub preș evidența, să ignori că mediul de lucru este toxic, sau că nu îți place de șef sau de colegi, sau să ignori că ceea ce faci este repetitiv și obositor. Acceptarea înseamnă să înțelegi ce decizii ai luat de-a lungul timpului, care au fost acele decizii care te-au dus mai departe, care au fost acele decizii care te-au ținut pe loc, cum anume ai putut lua deciziile care te-au dus mai departe și care este motivul pentru care ai luat deciziile care te-au ținut pe loc.

Mai pe scurt, acceptarea înseamnă să înțelegi care au fost resursele din interiorul și exteriorul tău care te-au dus până în acest punct. Pentru că indiferent dacă îți dai sau nu seama acum, ai avut multe resurse care te-au ajutat. După ce conștientizezi care sunt aceste resurse, unele îți pot servi în continuare ca și ghid în drumul tău profesional, iar altele nu.

Următorul pas după ce identifici resursele este să îți adresezi poate cea mai grea întrebare într-o astfel de situație:

“Care este avantajul de a rămâne blocat?”

Spun că este cea mai grea întrebare pentru că poate provoca din nou sentimente de frustrare și de nemulțumire pentru că este o întrebare în care atenția se mută dinspre exterior spre interior. Am simțit-o și eu pe pielea mea de multe ori, pentru că e mult mai simplu să ne uităm și să dăm vina pe exterior decât să privim și să facem schimbările necesare în interior.

Care este avantajul că amâni să începi proiectul acesta important?”

Poate că primul răspuns ar fi:  “Nu am timp.” Dar, explorând mai adânc situația, poate găsești următorul răspuns: “Dacă amân și eșuez, pot da vina pe lipsa de timp, nu pe lipsa mea de abilități. Astfel, evit să mă confrunt cu posibilitatea că nu sunt suficient de bun pentru a finaliza acest proiect, chiar și dacă mă străduiesc la maximum.”

“Care este avantajul de a nu cere această promovare?”

 Poate că primul răspuns ar fi: „Știu că am zis că aș vrea, dar nu cred că îmi doresc cu adevărat.” Dar, explorând mai adânc situația, poate găsești următorul răspuns: „Dacă nu cer o promovare, nu va trebui să mă confrunt cu posibila respingere și cu ideea că s-ar putea să nu fiu atât de apreciat pe cât cred eu că sunt. Și nici nu vreau să îmi asum acum responsabilități în plus.”

“Care este avantajul de a evita să te expui prezentând proiectele la care lucrezi?”

 Poate că primul răspuns ar fi: „Nu sunt o persoană socială, chiar nu îmi place și mi se pare obositor.” Dar, explorând mai adânc situația poate găsești următorul răspuns: „Evit situațiile sociale ca să nu risc să fiu judecat și respins de ceilalți. Astfel mă protejez de posibilitatea de a mă simți stânjenit. Este mult mai sigur să rămân izolat.”

“Care este avantajul de a sta într-un loc de muncă pe care îl urăști?”

Poate că primul răspuns ar fi: „Nu am timp să caut acum altceva, primesc task-uri peste task-uri de la șeful meu.” Dar, explorând mai adânc situația poate găsești următorul răspuns: „Când rămân la acest loc de muncă, nu risc să mă confrunt cu teama și incertitudinea de a căuta altceva și, eventual, de a nu găsi ceva mai bun. Și de asemenea de a constata că nu am toate calificările necesare pentru a face o schimbare. Și o schimbare înseamnă să depun efort.”

De cele mai multe ori, primul răspuns este și cel cu care ne-am identificat și care a devenit povestea noastră pe care o spunem celor din jur. În cazurile de mai sus problemele de fond nu sunt nici lipsa de timp, nici evitarea situațiilor sociale, nici lipsa de dorință pentru o eventuală promovare.

Adevăratele probleme se găsesc ascunse undeva mai adânc. Și cred că doi dintre cele mai dificili pași când te simți blocat în carieră sunt identificarea și alegerea problemei la care să lucrezi. Pentru că răspunsul la această problemă te poate debloca și propulsa pe drumul tău profesional.

Mini-seria
Mini-seria

Abonează-te la newsletter

Trimit două newsletter-uri pe lună, cu noutăți și inspirație pentru schimbări sigure și pline de sens în cariera ta.


    Lasă un comentariu